vineri, mai 16, 2008

Problemele tinerilor din Judetul Iasi


In ultimii 3 ani, impreuna cu tinerii mei colegi liberali, am batut judetul in lung si-n lat intrand in contact cu foarte multi tineri din mediul rural. Am reusit cu usurinta sa identificam problemele pe care acesti tineri le au in comunitatile lor, probleme general valabile pe intreg teritoriul judetului.


Cea mai importanta problema a fost de-a lungul celor 18 ani de administratie locala democratica, faptul ca nici unul dintre alesii locali trimisi si de ei sa administreze bine localitatile si judetul, nu le-a reprezentat interesele. Tocmai de aceea, noi tinerii liberali ieseni, ne-am asumat intreaga responsabilitate si anuntam public faptul ca am ales sa candidam curajos la consiliile locale si Consiliul Judetean pentru a rezolva, pe cat se poate, cat mai multe dintre problemele comunitatilor tinere.


Astfel, plecand de la o problema de maxima importanta a tinerilor si anume lipsa banilor, constatam ca principala cauza acestei probleme este alta la fel de dura: lipsa locurilor de munca. Generatia tanara se confrunta in mod tragic pe teritoriul judetului cu aceasta problema si remarcam cateva aspecte derivate.


Daca totusi in judet exista razlet cateva posibilitati pe care tinerii totusi le au, observam ca de cele mai multe ori, locurile de munca gasite nu sunt bine platite, ca programul de munca este unul extrem de incarcat, ca aceste locuri de munca nu le ofera siguranta zilei de maine, ca nu exista conditii de munca decente, ca promovarea in cadrul firmelor nu se face pe criterii de performanta, ca facilitatile nu exista, ca ajung majoritatea sa munceasca fara placere, doar din necesitate, ca nu li se ofera posibilitatea pregatirii in mod constant si a perfectionarii, etc.


Neavand bani, cei mai multi dintre tinerii din judetul Iasi si-au luat soarta in maini si au ales sa riste si au plecat in strainatate, preferand sa lucreze chiar si subcalificat pentru a reusi sa-si intretina familiile. Avand o componenta liberala in sange, acesti tineri nu au mai asteptat sa vina statul sa le ofere ceva. Sa le dea de pomana. Sa le rezolve problemele. Ei au ales competitia. Si cei mai buni dintre ei au reusit.


Cei care au ales sa nu plece, mai au o problema derivata tot din cele de mai sus: lipsa locuintelor pentru tineri. Mai mult, imposibilitatea achizitionarii uneia.


Si ca tabloul sa fie complet adaugam la toate astea, lipsa unor baze sportive dotate in mediul rural, lipsa cinematografelor, teatrelor, cluburilor de dans, muzica, pictura, scluptura, imposibilitatea de a studia mai mult in localitatea de domiciliu, nepromovarea talentelor si lipsa securitatii fizice la sat.


Toate acestea sunt doar cateva dintre problemele majore pe care ni le-au comunicat tinerii din Judetul Iasi, probleme pe care vom incerca sa le rezolvam, in numele lor, in urmatorii 4 ani folosind parghiile pe le vom avea in calitate de consilieri locali si consilieri judeteni ai Partidului National Liberal Iasi.


Niciun comentariu: