miercuri, iunie 29, 2011

Despre pitici si de ce nu cred ca Iasiul va fi curand Capitala culturala europeana

.
Am promis in urma cu 2 luni (pe facebook) ca voi scrie de ce cred ca Iasul nu va fi curand Capitala culturala europeana si voi incerca in cele ce urmeaza sa ma tin de cuvant. Am mai spus atunci ca voi povesti despre Polonia, Wroclaw, pitici si civilizatie. Voi incerca sa intaresc cele spuse si cu ceva imagini, de la fata locului.
.
Doar 10 zile in Polonia si a fost de ajuns (din pacate din nou) sa constat cu amaraciune cat de departe suntem inca de lumea civilizata in general si de Polonia in particular. Romanilor le place sa fie comparati cu marile puteri ale lumii, asezati ca popor alaturi de americani, germani, englezi, etc. Ne place sa stam la aceeasi masa. Ne simtim jigniti doar sa ne gandim ca stam la masa saracilor. Nu ne prieste comparatia cu Bulgaria, Albania, Moldova sau chiar Ungaria, Polonia, etc. Chiar daca stim ca atat Ungaria cat si Polonia sunt deja cu 10 ani in fata noastra din foarte multe puncte de vedere.
.
Wroclawul a reusit sa ma faca in foarte scurt timp sa inteleg realitatea de mai sus. Fiind cam al treilea oras din Polonia, plin de istorie, cultura si religie, Wroclaw este deja in plina desfasurare a multor evenimente premergatoare celor ce se vor intampla in 2016 cand orasul vrea sa fie pentru batrana Europa, capitala culturala. Zilnic se produc aici zeci de evenimente culturale, de la spectacole de teatru, dans, muzica in door sau out door, pana la expozitii, targuri sau vernisaje de tot felul. Si-au creat cu dibacie brandul orasului si nu contenesc sa il promoveze pe tot ce poate insemna suport tiparit, media sau online. Intalnesti pitici la tot pasul, in cele mai neasteptate locuri din oras, sugerand tot felul de situatii. Fascinante, de asemenea sunt si statuile cu animale in marime naturala, de la rate, gaini, gaste, pana la porci, sau capre. Wrocalw este un oras care a cules ce a fost bun din simbioza cu austriecii, nemtii, rusii si are deja un counter prin care peste un milion si ceva de persoane ii sustin candidatura europeana. Un oras plin de turisti, orasul piticilos si al podurilor, gazduieste inclusiv targuri de turism (de la care Romania, gratie ministerului nostru, lipseste cu desavarsire). Gara ce va primi milioane de turisti beneficiaza de un proiect futurist prin care se renoveaza complet (de asemenea un adevarat monument istoric) si in care se vor investi zeci de milioane de euro. Orasul este extrem de curat inclusiv pasajele pietonale subterane care se spala zilnic. Fiind si oras universitar e o adevarata placere sa vezi tineri indragostiti in piata centrala, locul denumit si The meeting place. Cu o adevarata infrastructura rutiera pusa la punct, Wroclawul va beneficia de sute de milioane de euro pentru pregatirea evenimentului din 2016 dar ii merita cu prisosinta, avand in vedere ca investitiile se vad si sunt convins ca va gazdui adevarate spectacole, greu de uitat, la fel ca si gustul celui mai bun biftec tartar, a votcii poloneze sau a frumusetii multora dintre fete.
.
La polul opus, Iasul este din pacate nepregatit atat din punct de vedere al infrastructurii cat si din cel cultural si asa va ramane multa vreme. Nu avem aeroport, la gara se mai lucreaza cate ceva, nu avem autogara, nu avem strazi. Nu mai avem spectacolele de alta si din pacate nici consumatorii de cultura adecvati. Miza este si una financiara fiind in joc sute de milioane de euro pe care din nefericire guvernantii nostri locali nu vor fi in stare sa-i atraga pana cel putin in 2020. Pana atunci, enjoy:
.













Un comentariu:

Ion Stefanovici spunea...

http://scurgeri.blogspot.com/