joi, octombrie 23, 2008

Critica dura la adresa unui pachet de legi



Europarlamentarul liberal, Magor Csibi critică dur propunerea legislativă a Comisiei Europene privind tăierea ilegală de masă lemnoasă, prezentată la sfârşitul săptămânii trecute. Propunerea legislativă instituie obligaţia ca importatorii să aplice un sistem prin care să se minimalizeze riscul de introducere pe piaţa comunitară a lemnului sau produselor din lemn din surse ilegale. În practică, furnizorii nu vor fi obligaţi să dovedească legalitatea lemnului, ci numai să se asigure că riscul introducerii pe piaţă a lemnului din surse ilegale va fi redus.

"Este o ruşine să ne felicităm reciproc şi să ne spunem că am făcut o treabă bună când de fapt controlul legalităţii masei lemnoase de pe piaţa UE rămâne unul foarte lax. Comisia a ales să trateze o problemă reală cu o soluţie minimalistă şi chiar fantezistă. Nu există un standard privind legalitatea masei lemnoase, furnizorii nu trebuie să dovedească legalitatea produselor, iar posesia şi comercializarea masei lemnoase nu sunt recunoscute drept delicte penale. Dacă toată lumea poate crea standarde după bunul plac şi nu există nici un mecanism independent public de monitorizare, atunci UE nu face decât să încurajeze practicile actuale ilicite", a declarat Magor Csibi în plenul Parlamentului European.

Propunerea de regulament va fi dezbătută în perioada următoare atât în Parlamentul European cât şi Consiliul de Miniştri.

"PE trebuie să adopte o poziţie mai ambiţioasă în lupta pentru stoparea defrişărilor necontrolate. Fac apel la colaborarea colegilor din toate grupurile politice pentru a îmbunătăţi semnificativ propunerea Comisiei. Numai printr-o lege clară şi eficientă vom transmite furnizorilor un mesaj ferm, că nu toleram comerţul cu masa lemnoasă ilegală în UE", a adăugat Vice-preşedintele Comisiei de Mediu.

Discursul europarlamentarului român a fost salutat de către Graham Watson, preşedintele liberalilor europeni, cât şi de deputaţi din grupurile verzilor şi popularilor europeni, care şi-au manifestat sprijinul pentru o colaborare trans-partinică vizând îmbunătăţirea propunerii legislative.

Vineri, 17 octombrie 2008, Comisia Europeană a prezentat "Pachetul forestier' care conţine o comunicare privind despăduririle, cu accent pe pădurile tropicale şi o propunere de regulament privind obligaţiile operatorilor ce comercializează lemn sau produse din lemn pe piaţa comunitară.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1543&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi biroul europarlamentarului Magor Imre Csibi:
Tel: +32 (0) 2 28 47845 Fax: +32 (0) 2 28 49845
Telefon mobil Magor Imre Csibi: +40 722 399 974

Niciun comentariu: