sâmbătă, octombrie 25, 2008

Muzeul Comunismului la Iasi



Primul centru universitar din Romania specializat in studierea regimului totalitar comunist a fost inaugurat, dupa 19 ani de la evenimentele din decembrie 1989, saptamana aceasta la Iasi. La eveniment au participat mai multe personalitati, printre care Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza, istoricul Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, Alexandru Platon, decanul Facultatii de Istorie a Universitatii Cuza, Camelia Gavrila, inspector scolar general, prof. univ. Keith Hitchins de la Universitatea din Illinois (SUA), prof. univ. Gheorghe Iacob, prorectorul Universitatii Cuza si Dorin Dobrincu, directorul Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului.

Centrul Universitar din Romania specializat in studierea regimului totalitar comunist are si o adresa de internet: http://www.studiulcomunismului.ro/ . Primul proiect al centrului a demarat in aceasta toamna prin infiintarea unui masterat de Istoria comunismului romanesc, unicul astfel program de master din tara pentru studierea comunismului.

Acest moment este important pentru noi, din multe puncte de vedere, dar mai ales datorita faptului ca foarte multi oameni de cultura au luptat aici impotriva regimului comunist, si nu in ultimul rand, datorita faptului ca in 1989 se stia ca revolutia urma sa inceapa la Iasi.

Despre aceste lucruri, cat si despre altele pe care generatia tanara din zilele noastre nu stie nimic, TNL Iasi a discutat pe intreg parcursul anului 2006, in cadrul unui proiect national al tinerilor liberali: "Procesul comunismului. Reforma clasei politice".

Voi reveni.


Niciun comentariu: