marți, februarie 17, 2009

Cercul national de DEBATING

.
Proiect CSL ROMANIA
.
MOTTO: Pãrtile aflate în polemica folosesc drept argument fie teorii stiintifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante în ceea ce priveste problema discutata.Partile nu au dreptul sa puna în discutie motivele care determina atitudinea ideatica adversarului, deoarece se abate discutia de la problema în sine. (Regulile polemicii civilizate, Universitatea Oxford, 1890)

.
MOTIVATIE: Mediul politic din zilele noastre se bazeaza in mod incorect pe polemici sentimentale sau care urmaresc interse proprii, foarte rar ele fiind fundamentate pe argumente si contraargumente ale problemelor dezbatute. In dezbaterile publice si politice din Romania se simte lipsa unor deprinderi sanatoase de a purta discutii in mod civilizat, coerent, corect si nu in ultimul rand, respectuos.
.
DEBATE-ul este o forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din echipe cu un numar egal de membri. Acestia sunt pusi in situatia de a pune in valoare «pro si contra» argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi in dezacord. O asemenea abordare ar putea fi solutia pentru civilizarea discursului intalnirilor verbale publice, si mai ales a celor politice. Abordarea de tip pro-contra dezvolta paticipantilor capacitatea de analiza a problemelor controversate si ajuta la obtinerea unei imagini nedistorsionate de prejudecati. In acest context, participantii sunt determinati sa emita judecati asupra unei „motiuni" folosind criterii obiective, si totodata, sa apere o pozitie folosind argumente sustinute de dovezi si nu de simple opinii.
.
SCOP: Formarea viitoarei clase politice liberale in spiritul unor polemici civilizate in care argumentul si contraargumentul sa fie obiective principale, eliminand astfel pareri si pozitii personale.
.
OBIECTIVE: Promovarea, prin intermediul actualilor studeti liberali, a unor polemici civilizate. Infiintarea Cercului National de Debating. Permanentizarea evenimentului „Cercului National de Debating" in cadrul CSL si extinderea lui la nivel european. Formarea membrilor CSL in spiritul lucrului cu argumente si contraargumente corecte. Crearea unor nuclee de lucru regionale care sa se intalneasca periodic in tabere de debating.
.
DESFASURARE PROIECT: Proiectul de fata este unul amplu al Cluburilor Studentesti Liberale (CSL) fiind gandit sa se desfasoare in etape succesive la nivel national si international. Punctul de pornire este, la inceputul anului 2009, o scoala de iarna care isi propune in primul rand sa creeze deprinderile folosirii tehnicii debating-ului in randul studentilor liberali participanti. De asemenea aceasta prima etapa are in vedere si identificarea unor lideri de opinie din randul participantilor care sa poata sa transmita informatia in teritoriu si sa demareze si sa coordoneze activitati similare. Fazele II (intre-judeteana) si III (regionala) pot fi considerate etepe de calificare pentru ultimul eveniment din cadrul proiectului, un concurs de debating in care se vor confrunta reprezentanti ale tuturor regiunilor tarii (cel mai probabil se va merge pe varianta celor trei regiuni traditionale ale tarii: Muntenia, Transilvania, Moldova). La acest ultim eveniment ne propunem sa invitam si reprezentanti ai organizatiilor internationale partenere ale CSL. Avem in vedere in primul rand LYMEC, organizatie cu care s-a discutat deja depre aceasta initiativa si care si-a aratat disponibilitatea de a se alatura unui astfel de proiect pe viitor.
.
CALENDAR ACTIUNI
Februarie 2009 - Scoala de iarna „Octavian Paler"
Martie - Aprilie 2009 - Concursuri inter-judetene de debating
Mai - Iunie 2009 - Tabere regionale de debating (calificari finala nationala)
Septembrie 2009 - Finala Nationala (eveniment cu participare internationla)
.

Niciun comentariu: