miercuri, iunie 03, 2009

ASTA CREDEM NOI !

.
Cei care conduc astăzi România pur şi simplu nu ştiu să creeze locuri de muncă pentru români. Nu ştiu decât să îşi apere propriile locuri de muncă, adică propriile funcţii. Dacă vrem să scoatem România din criză şi să o aşezăm pe baze economice solide, necesare prosperităţii românilor, trebuie să facem schimbări de fond.
·
Prioritatea economică pentru România este protejarea locurilor de muncă viabile şi încurajarea iniţiativei private, creatoare de noi slujbe pentru români.
·
Prelungirea crizei înseamnă şomeri în plus, adică sărăcie şi costuri sociale pentru toţi. Trebuie să fim conştienţi că, după criza economică, vine peste România un val de probleme sociale: şomaj, sărăcie, lipsă de perspective.
·
În tot acest timp, guvernul aruncă bani spre clientelă. 70 de milioane de euro sunt destinaţi imaginii de ţară. Ministerul tineretului aruncă cu sute de mii de euro pentru spectacole electorale şi clipuri inutile. Sumele destinate construirii de autostrăzi se triplează, pentru ca apropiaţii preşedintelui Băsescu să devină „regi” ai asfaltului fără ca în România să existe acest asfalt.
·
Românii muncesc în zadar - îşi plătesc taxele, respectă legile, îşi fac mereu datoria, dar nu primesc în schimb decât promisiuni. Au trecut 20 de ani de tranziţie dureroasă, dar suntem încă departe de slujbele bine plătite din Europa.
·
Astăzi, în orice judecată privind bunăstarea unei societăţi, a oamenilor – fiecare în parte, singura măsură este bunul simţ economic.
·
În timpul acestei campanii pentru alegerile europarlamentare, am discutat despre problemele cu care ne confruntăm. Slujbele plătite prea prost pentru a asigura un trai decent, dificultăţile în a-ţi găsi un loc de muncă, preţurile din ce în ce mai mari, taxele şi impozitele prea grele, economia aflată în dificultate, pe punctul de a se îneca în vârtejul crizei globale. Situaţia este agravată şi de faptul că guvernul actual este lipsit de simţul realităţii economice. Nu are soluţii, în schimb iroseşte banii de la buget pe proiecte de imagine.
·
Există soluţii pentru criza economică în mijlocul căreia ne aflăm, soluţii care vor face din nou economia să meargă:
.
1. Reducerea taxelor şi impozitelor
Avem cel mai stufos regim fiscal din Europa, aproape 500 de taxe şi tarife pentru firme. Iar impozitul forfetar al guvernului Boc este un atac la adresa economiei, fiindcă pleacă de la o premiză greşită: plăteşti sau mori! Un asemenea sistem nu poate da de lucru oamenilor, ci distruge locurile de muncă. Firmele ajung fie să îşi dea oamenii afară, fie să îi plătească la negru – ceea ce este la fel de rău.
.
În curând, va trebui să vorbim de o nouă cotă unică – de 10%, precum şi de un TVA de doar 15%. Doar aşa putem ţine pasul cu celelalte ţări. În competiţia din lumea de azi, crearea unui avantaj competitiv faţă de celelalte state din zonă este esenţială pentru politica economică. Suntem într-o piaţă comună, şi trebuie să oferim mai mult decât forţă de muncă ieftină pentru alte state. Dacă vrem prosperitate, trebuie să desfiinţăm iadul fiscal din România.
.
Unii ne vor întreba dacă măsurile propuse de noi nu vor afecta bugetul. Dacă nu suntem prea radicali, sau nu suntem doar demagogi cu aceste măsuri. Răspunsul nostru este unul simplu. În vremuri de criză, avem două mari opţiuni: ori creştem impozitele şi mergem pe programul FMI, aşa cum fac actualii guvernanţi, ori reducem cheltuielile publice şi descătuşam mersul liber al economiei de piaţă. Crezul nostru liberal este a doua opţiune. Să sporim libertatea economică, pentru ca economia să îşi refacă forţele pentru depăşirea crizei.
.
Sunt astăzi voci, în principal din zona PSD, care spun că doar intervenţia statului poate să administreze criza. Este greşit!! Statul nu trebuie să facă altceva decât să creeze climatul propice dezvoltării economice. Locurile de muncă bine plătite sunt create de piaţă, de întreprinzători privaţi. Se va vedea, în curând, că marile investiţii publice promise de Guvern nu vor fi realizate. Pentru că nu sunt bani! Şi chiar dacă ar fi, banii aceştia trebuie să rămână la românii care îi câştigă, nu să treacă la politicieni, prin noi biruri şi impozite.
.
Pentru ca România să iasă din criză, avem nevoie, întâi de toate, de un program anti-criză. Acesta este programul pe care Emil Boc îl prezintă sublim, dar care lipseşte cu desăvârşire. De fapt, în plină criză, Guvernul actual confundă soluţiile cu însăşi cauzele crizei. Niciun politician al coaliţiei FSN-iste (PDL-PSD) nu şi-a afirmat încrederea în forţa auto-reglatoare a pieţei libere, a economiei de piaţă. Căci, locurile de muncă, veniturile, investiţiile productive, bugetul statului – în ultimă instanţă, depind toate de forţa economică a sectorului privat.
.
De aceea, soluţia noastră este mai puţini bani pentru politicieni, mai mulţi bani pentru economie. Asta înseamnă reducerea bugetelor de la centru, inclusiv desfiinţarea unor ministere care, într-o economie de piaţă sunt de-a dreptul inutile, precum cel al turismului ori al economiei.
.
2. Reducerea birocraţiei şi descentralizare. Apropierea deciziei de cetăţean. Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte birocraţia şi costurile cu actele, documentele şi hârtiile administrative. Reputaţia noastră din prezent îi face pe investitori să caute alte ţări, şi pe bună dreptate. Intenţia noastră este să înlăturăm această barieră, reducând substanţial birocraţia, astfel încât aceasta să sporească atractivitatea mediului de afaceri. Trebuie să transformăm România din capitala europeană a birocraţiei în capitala europeană a oportunităţilor economice.
.
Statul în România este injust şi slab, nu fiindcă decizia nu este luată la nivelul de jos, ci pentru că decizia este departe de cetăţean şi de interesul lui real. Descentralizarea va trebui însoţită de simplificarea legislaţiei, de reducerea corupţiei din instituţii şi de autonomie financiară. Dar, mai important ca orice, va trebui însoţită de un şi mai bun mecanism de control al deciziilor care se iau cu privire la banii publici.
.
Desigur, e nevoie de reforma reală a administraţiei publice, centrale şi locale. Dar aceasta nu înseamnă doar a tăia sau plafona salariile din administraţie. Sau doar a le interzice să-şi cumpere mobilier şi maşini. Acestea sunt populisme ieftine! Sunt substitutele pe care guvernul Băsescu-Geoană-Boc le serveşte opiniei publice!
.
Descentralizarea trebuie să fie de folos cetăţenilor, fiecărui om din oraşele si satele din acest judeţ, nu “baronilor locali”. Nu pornim acest proces doar pentru a da satisfacţie unor interese de grup, aşa cum face actualul Guvern, ci pentru că dorim ca descentralizarea să producă efecte pentru fiecare cetăţean în parte.
.
3. Bani europeni, bani pentru români.
Desfăşurăm această campanie sub acest slogan. Aceasta nu este nici pe departe o fantezie, este un obiectiv realizabil, cu condiţia să muncim pentru a-l obţine. Gândiţi-vă numai că o treime din bugetul de asistenţă al Uniunii Europene este canalizat spre IMM-uri. Cu toate acestea, ce paşi concreţi a făcut guvernul actual pentru a atrage miliardele de euro şi pentru a stimula investiţiile? Nici măcar un leu din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală nu a ajuns de la Ministerul Agriculturii la ţăranul român. S-au schimbat şefii din instituţile locale, dar banii pentru agricultori nu se dau nici acum.
.
Guvernul e incapabil să acceseze fondurile necesare pentru a-i ajuta pe agricultori să se adapteze şi să dea naştere unor ferme competitive. Prima sursă de investiţii se află la vârful degetelor noastre - banii europeni. Când vom dovedi capacitatea de a absorbi fonduri europene, şi alte investiţii, din alte zone ale lumii, vor sosi în ţara noastră. A doua sursă, la fel de importantă, e dată de investitori. Dar, pentru ca oamenii cu bani să vină în România şi să creeze locuri de muncă, trebuie să avem un mediu de afaceri favorabil. China caută azi locuri unde să investească, dar pentru că în Europa este prea multă birocraţie, merge în Africa. De ce nu în România? Suntem mai puţin competitivi? Suntem mai leneşi? Sau avem politicieni mai incompetenţi? Actuala putere nu vrea să cedeze din propria influenţă. Investitorii străini aduc reguli noi şi impun mai multă transparenţă. De ce să nu folosim la maximum potenţialul nostru geografic? Suntem la intersecţia dintre Est şi Vest. Doar pentru că Băsescu vrea axa cu SUA, nu înseamnă că nu trebuie să atragem investiţii şi din alte părţi. Dar, pentru a atrage investitori, trebuie să dezvoltam infrastructura. Eu nu sunt aici pentru a vă spune care autostradă să fie construită mai întâi. Ştiu însă că, dacă avem şosele mai multe şi mai sigure, investitorii vor veni. Pentru asta, statul trebuie să investească în proiectele importante, nu să risipească banii, aşa cum fac azi miniştrii guvernului Boc.
.
Aceşti trei paşi sunt foarte importanţi, dacă vrem să protejăm locurile de muncă actuale şi să creăm slujbe mai bine plătite. Suntem pe ultima sută de metri în campania pentru Parlamentul European şi este important să insistăm pe principiile ofertei noastre. O ofertă care nu se referă doar la activitatea în Europa, ci mai ales la activitatea noastră aici, acasă. Avem o singură mare prioritate: crearea de locuri de muncă şi atragerea de bani europeni pentru români, pentru crearea de locuri de muncă.
.
Ieşi cu bine din criză, dacă aplicăm soluţii economice de bun simţ. Fii optimist ! Se poate mai bine.
.

Niciun comentariu: